Impact en controllers

We zijn het er allemaal over eens. Goede controllers hebben impact. Maar wat is impact eigenlijk? Ik vind deze definitie wel aardig: impact is het van nature uitoefenen van invloed op anderen en als autoriteit geaccepteerd worden. Een relevante competentie van controllers. Eens?

Uw vraag gaat waarschijnlijk meer over hoe impact te realiseren is. En hoe het effect ervan te meten is. Mijn eenvoudige antwoord daarop is een klein testje:

Vraag 1: Bent u ervan overtuigd als autoriteit gezien te kunnen worden?

Vraag 2: Bent u gemotiveerd om uw prestaties of die van anderen te verbeteren?

Vraag 3: Besteedt u veel tijd aan het ontwikkelen van een mening?

Als u één of meer van deze vragen met “Nou, nee” beantwoordt, dan scoort u waarschijnlijk laag op de impactschaal. Geeft niet, want met deze drie vragen heeft u een praktische houvast hoe uw impact te vergroten is.

Tja, waar bent u een autoriteit in? Of waar zou u een autoriteit in kunnen worden? Vraag het eens aan collega’s. U zult versteld staan van de reacties.Tja, bent u niet echt voortdurend gemotiveerd om uw prestaties of die van anderen te verbeteren? Wat is er aan de hand? Ik zou in uw geval een coach gaan zoeken voor een paar sessies. U zult een paar mooie ontdekkingen gaan doen. En tja, u hebt te weinig tijd om een eigen mening te vormen? Dan wordt het hoog tijd om die tijd te maken. Tip: als je een rapportage of analyse maakt, dwing jezelf om je elke keer af te vragen wat je van de resultaten vindt. Ja, dat kost tijd. Zeker als het je eerst alleen maar meer vragen oplevert dan antwoorden. Maar graaf door. Dan wordt het ook makkelijker een mening te vormen.

Laatst vroeg een CFO mij hoe de impact van controllers eigenlijk te meten is. Volgens mij is dat eenvoudig met één getal te meten. Tel eens: hoe vaak hebben jouw controllers een belangrijk besluit met een eigen mening ondersteund? En hoe vaak heeft hun mening tot een belangrijk besluit geleid? Het is goed te doen. Er wordt per jaar geen ontelbaar aantal belangrijke besluiten genomen. Even je geheugen opfrissen en de impact van jouw controllers is gauw gemeten.  

Hoe smart kan een wazig begrip als impact worden?

Bart Vermaas, CFO Partners

Maart 2015