Controllers zijn journalisten

Heeft u dat ook? Dat je kan genieten van een journalistiek verhaal en analyse. Ik heb dat bij Mark Doyle (BBC) over Afrika, Ulrich Kienzle (ARD) over het Midden-Oosten, Jan Balliauw (VRT) over Rusland. Maar bij ook nederlanders als Marieke Stellinga (NRC) over de economie, Arnold Karskens over oorlogsgebieden en Kustaw Bessems (Volkskrant) over de Nederlandse politiek.

Eigenlijk zijn deze journalisten prachtige voorbeelden voor de controller. Onafhankelijk, ze praten met niemand mee. Niet in de studeerkamer, maar bouwen ervaring op locatie. Investeren veel tijd in het contact met mensen om zelf hun mening te vormen. Staan altijd open voor nieuwe informatie. Zoeken problemen op en onderzoeken voortdurend in de actualiteit “hoe het nou zit? 

Maar, zult u zeggen, goede journalisten mogen dan onafhankelijk zijn, maar het zijn stuurlui aan de wal. Ze hebben makkelijk praten. Dat ben ik niet me u eens. Heeft u bij goede journalisten het gevoel dat het ze niets kan schelen? En dat ze geen invloed hebben op u. Ik in ieder geval niet. Deze mensen inspireren me. Zetten me op nieuwe gedachten. Helpen me bij mijn oordeelsvorming. Ze hoeven mijn leven niet te bepalen, maar zij mogen mijn leven beïnvloeden. Met hun informatievoorsprong, hun heldere verstand, hun netwerk neem ik ze heel graag serieus. Ze geven me goede analyses op een dienblaadje. Dat geeft inzicht en rust om mijn eigen beslissingen te nemen. Door Marieke heb ik niet ineens mijn aandelen verkocht vorige week. Door Jan maak ik me geen zorgen over de Russen.

Dus dames en heren controllers, u wilt eens wat anders dan PE punten jagen met trainingsfolders. Maak dan van uw rapportage een NRC of een actualiteiten rubriek. Welke mensen wilt u spreken om te weten “hoe het zit”? En denk goed na over wat je hebt ontdekt en wat je nou helemaal wilt zeggen. Ik weet zeker dat deze journalisten ook met trainingsfolders op schoot hebben gezeten. Maar deze mensen laten ons elke dag op een dienblaadje zien hoe je kennis en ervaring omzet naar praktische analyses en aanbevelingen. Prachtig toch?

Bart Vermaas, directeur CFO Partners

Oktober 2014